Imetamine või lutipudelist toitmine? Miks mitte mõlemad!

Imetamine või lutipudelist toitmine? Miks mitte mõlemad!

28. Jun 2022, 11:51 Emmede Klubi Emmede Klubi

Teadagi on rinnapiim  beebile parim toit, kuid paljud emad eelistavad ka pudelist toitmist. Selgitame, kuidas neid kaht omavahel edukalt kombineerida, et beebi saaks toidust parima.

Pudel või rind? See on küsimus, millele saame vastuse alles siis, kui beebi on sündinud. Iga beebi on unikaalne ja areneb omaenda taktis, nii et ühte universaalset õiget ei ole - toitmiseks sobivad nii rind kui lutipudel. Lõppude lõpuks on emal võimalus mõlemaid võimalusi kombineerida, et leida endale ja lapsele sobivaim viis.

Rinnapiima kasutegurid

Emaks saades kuuleme sageli loosungit, et rinnapiim on lapsele parim. Ja see ei ole asjata nii, sest loodus on kõik seadnud nii, et beebi saaks emapiimast kätte kõik vajalikud toitained, mis on olulised lapse immuunsusele, tervisele ja arengule. 

Rinnapiimas on olemas kõik  toitained ja vitamiinid, mida beebi oma esimesel kuuel elukuul vajab.

Rinnapiimas on lisaks leitud pikaajalisi kasutegureid hilisemas elus teise tüübi diabeeti haigestumise ning ülekaalulisuse riski vähendamiseks. Tähelepanuväärne on, et imetamine ei ole kasulik üksnes lapsele, vaid ka emale endale. Uuringud näitavad, et imetamine vähendab rinna- ja munasarjavähi, osteoporoosi ning südame ja veresoonkonna haiguste riski. Mida kauem ema imetab, seda kasulikum nii ema kui lapse jaoks.

Muidugi on olukordi, kus ema last toita ei saa. Sellistel puhkudel on lahenduseks lutipudel, millest beebi saab rinnapiima joomist jätkata. Selleks on oluline tekitada kodune piimapank, kust lapsele emapiima pakkuda ja seeläbi emale rohkem vabadust anda. Paljud emad nendivad, et see lahendus on neil aidanud kiiremini tööle naasta ja öösiti paremini magada, sest isa saab lapse öised toidukorrad enda peale võtta ning emale seeläbi puhkust anda.

Vali kõige mugavam rinnapump

Piimapanga püstipanemine ei ole keeruline. Kõik, mida vajad, on rinnapump ja natukene harjutamist. Sõltumata sellest, kas valid elektrilise või manuaalse rinnapumba, aitab pump sul edukalt piima varuda, et laps saaks vajalikku toitu süüa ka siis, kui sind parasjagu lähedal ei ole.

Vali rinnapump, mis sulle kõige mugavam ning käepärasem on ja mis aitab sul rohkem piima rinnast kätte saada. Kui plaanid rinnaga toitmisega paralleelselt lutipudelit kasutada, vali rinda meenutava lutiotsaga pudel, et lapse imetamine ka edaspidi kenasti sujuks.

Rinnapiim pakub sinu lapsele parimast parimat ning imetamise kombineerimisest pudelist toitmisega võib saada ideaalne lahendus, et last võimalikult kaua rinnaga toita.

NIPPE KODUSE PIIMAPANGA ÜLESSEADMISEKS

Kuidas valida sobivaimat pudelit?

Kui oled otsustanud rinnaga toitmist pudelitoiduga kombineerida, kuidas oleks kõige õigem alustada?

Õige pudel on edu võti. Kuna beebi on imemisega harjunud, vali pudel, millel on lai rinnakujuline lutt, mis aitab lapsel kergemini kohaneda.

Soovituslik on alustada aeglase vooluga lutiotsast, mis tagab selle, et laps ei saaks pudelist liiga palju piima kätte enne, kui ta on pudelist söömisega harjunud. Koolikutevastase lutiotsaga pudeli valik tagab selle, et beebi ei tõmbaks söömise ajal ülearu õhku sisse.

Lisaks õige pudeli valikule on oluline pidada silmas mõningaid toitmisvõtteid. Peamine erinevus rinnaga toitmisega on asend - pudelist süües võiks laps olla mitte pikali, vaid pigem püstises asendis. See aitab piima voolamisele kaasa ning võimaldab sul lapsega silmsidet luua. Toidukorra vahepeal on soovituslik pooli vahetada, et beebi kael areneks sümmeetriliselt. Ka võiks beebi selga masseerida, et aidata lapsel söömisele keskenduda.

Ehkki paljud väidavad, et imetamisest intiimsemat ei ole, on oluline mõista, et ka pudelist toitmine võib olla eriline hetk sinu ja lapse vahel. Suurepärane viis seda lähedust kogeda on nahk-naha kontakt toitmise ajal. Lisaks on tähtis lapsele toitmise ajal naeratada ja temaga rääkida - see aitab tal sinu hääle kõla seostada õnnetundega.

Nagu näed, ei ole rinnaga toitmise kombineerimine pudelist toitmisega üldse nii keeruline, nagu see esialgu paista võib. Ainus, mida pead tegema, on valima õige pudeli ja tehnikad.