Õppimine mängu abil väga varajasest east peale – mõni nipp, kuidas seda edukalt teha

Õppimine mängu abil väga varajasest east peale – mõni nipp, kuidas seda edukalt teha

13. Jan 2021, 18:31 Emmede Klubi Emmede Klubi

Õppimine mängu abil on üks kõige meeldivamaid viise oma teadmiste laiendamiseks. Kui me üritame anda oma lastele teadmisi edasi põneval viisil, siis julgustame neid ka iseseisvalt uusi asju avastama ning teadmisi omandama. Pisipõnn, kellele on näidatud, et õppimine võib lõbus olla, ei püüa õppimist ka tulevikus vältida.

 

Lugema õppimine

Lugemiseks vajalikke tähti võib õpetada mitmel viisil. Kõige lihtsam viis on nimetada asju ning tuvastada iga asja esimene täht. Me võime kombineerida pilte ja heli, näidates lapsele, millised erinevad tähed välja näevad. Me võime joonistada paberile tähtede piirjooned ning lasta lapsel näpuvärvidega piirjoonte järgi tähti joonistada. Mis järgmiseks? Erinevaid tähti saab kasutada, et luua sõnu – valmista ette tähed (lõika tähed välja tugevamast paberist või kleebi post-it märkmepaberid näiteks mänguklotside külge) ning proovige koos tähtedest sõnu kokku panna. Selliseid õppevahendeid saab kasutada mitmel viisil, mitte ainult sõnade õppimiseks. Samuti saab nende abil eristada kaashäälikuid ja täishäälikuid, luua silpe jne.

 

Loendama õppimine

Peaaegu kõike on võimalik loendada: plüüsmänguasju, juurvilju mängukoogis, raamatuid raamaturiiulis. Lapsed ei pea matemaatilisi ülesandeid lahendama – arvamine on mängides täiesti piisav. “Kolm autot on garaažis. Kolm ootavad järjekorras. Mitu autot on garaažis siis, kui kõik autod on garaaži sisenenud?” “Meil on kolm palli. Anname ühe palli vanaemale. Mitu palli jääb meile alles?” Enne kui arugi saad – su laps liidab ja lahutab vabalt. Ära unusta oma poega või tütart numbritega kurssi viia. Neid võib välja kirjutada – nagu tähtede õppimise juures välja tõime – samuti näiteks paksemast paberist välja lõigata või post-it märkmepaberitega mänguklotsidele kleepida. Neid on siis võimalik kasutada, et õpetada algul loendamist ning hiljem juba liitmist ja lahutamist.

 

Kujundite ja värvide õppimine

Mängimine on suurepärane viis õppimaks erinevaid asju – mitte ainult loendamist. Selleks peame vaid vaatlema ümbrust ning tundma ära värve ja kujundeid. Proovi märgata mitmesuguseid ringe ja kolmnurki enda ümber. Nimeta neid kujundeid ning kirjelda nende iseärasusi. Kõik lapsed teavad äraarvamise mängu. Üks inimene valib mingi eseme ja proovib seda kirjeldada ning teised peavad ära arvama, millega on tegu. Muudame nüüd pisut ülesannet ning suvalise eseme asemel laseme lapsel valida midagi geomeetriliste kujundite või millegi muu hulgast, millele soovime parasjagu keskenduda (kindla silpide arvuga esemed või näiteks esemed, mis on rohelised).

 

Ingliskeelsete sõnade kordamine

Inglise keelt saab samuti mängides õpetada. Kuidas? Näiteks lauldes rütmikaid laule või valides laule, mis nõuavad lastelt erinevatele riideesemetele või kehaosadele viitamist. Populaarseid tegevusi on samuti võimalik muuta eesmärgipärasemaks. Näiteks valgusfoori mängu mängides saab mängujuht kasutada sõna “punane” asemel sõna “red”. Vaadates erinevaid piltidega raamatuid, võime viidata piltidel kujutatavale võõrkeelse sõnaga (kassi asemel “cat” jne).

 

Katsetamine

Teooria on üks asi, katsetamine on aga parim viis, kuidas laps saab õppida mõistma erinevaid ilminguid. Tutvustame lastele keemia ja füüsika põnevat maailma juba varajases eas. Mitte-Newtoni vedelik (või lihtsalt öeldes – tärklisega segatud vesi) on suurepärane abivahend, mis hoiab last pikka aega tegevuses. Lisades veele õli, saame lapsele näidata, et õli tuleb vee pinnale. Näita lapsele, et veetase vannis tõuseb, kui laps istub vanni.

 

Mida veel?

Soolakristallide kasvatamine kodus on samuti vahva eksperiment. Aseta pulga külge kinnitatud nöörijupp soolavette. Pulk aseta klaasi peale ja jäta mõneks päevaks seisma. Mõne aja pärast märkad, et midagi on hakanud nööri küljes moodustuma. Miks me ei tohi toitu diivani taha visata? Me saame näidata lapsele, mis võib leivaga juhtuda – jätame värske leivaviilu kuskile sooja ja üsna pea hakkab leival hallitus moodustuma. On loendamatu hulk katsetusi, mida me saame kodus teha. Me saame näidata lapsele hõljuvat palli. Me võime katta vett täis klaasi paberiga ning näidata lapsele, et klaasi ümber pöörates jääb vesi klaasi.

 

Õppimine ei pea olema tüütu. Näitame oma lastele juba vara, et õppimine on vahva ja teadmiste avardamine on üks suur seiklus.