Õppimine läbi mängu on kõige efektiivsem. Mõni nipp, kuidas seda teha

Õppimine läbi mängu on kõige efektiivsem. Mõni nipp, kuidas seda teha

15. Jan 2021, 13:21 Emmede Klubi Emmede Klubi

Mitmed oskused arenevad väikestel lastel just mängu abil ja mängida nad armastavad. Nende jaoks on mängimine lõõgastumise aeg, mistõttu tasub seda õppimisega kombineerida.
Mäng aitab üles ehitada eneseväärikust. Lisaks tekitab see lapsel hea tuju. Väikesel lapsel arenevad mängides oskused ja huvid. Neil areneb keeleoskus, nad muutuvad loominguliseks, nad õpivad tundma oma emotsioone. Mängimine aitab neil ühendada kujutlusvõimet reaalse eluga ning loob seiklushõngulise keskkonna. Tänu sellele saavad lapsed õppida elementaarseid oskuseid, nagu teistega jagamine või probleemide lahendamine.

Mis on õpetlik meelelahutus?

Õpetlik meelelahutus on kombinatsioon erinevat tüüpi meelelahutusest ja õppest. Selle eesmärk on muuta õppimine lõbusaks – koolis, kodus või mänguväljakul. Õpetlik meelelahutus on sagedasti seotud interaktiivse meelelahutusega, kuid mitte ainult.  Selleks võivad olla:
õpetlikud videomängud;
õpetlikud veebilehed interaktiivsete elementidega;
kindlate eesmärkide ja tasemetega viktoriinid;
igasugused õppevormid, mis on mängimise kaudu põnevaks ja lõbusaks muudetud.

Õpetlikku meelelahutust saab kasutada mistahes teemade omandamiseks – reaal- ja humanitaarteadused, keeled ja geograafia. Vanematel on võimalik kasutada erinevat tarkvara, et aidata lastel kodus õppida.

Loogika, loovus ja meeskonnatöö

Oluline on leida tegevus, mis su lapsele enim meeldib. Mängimist saab muuta kirglikuks ja huvitavaks erinevatel viisidel.

  • Sportlikud tegevused – jalgpall, tantsimine, jooksmine – arendavad lapse koordinatsiooni.
  • Meeskonnamängud õpetavad meeskonnatööd ja jagamist.
  • Klotsidega mängimine ja puslede kokkupanemine arendavad loogilist mõtlemist, toetavad intellektuaalset kasvu, arendavad taju ning aitavad loovusel vabalt valitseda.
  • Joonistamine ja maalimine õpetavad tundlikkust ning ergutavad loovust.
  • Numbritega mängimine ja loendamine arendavad kiirelt otsustamise oskust.
  • Laulmine ja muusikainstrumentide mängimine arendavad rütmitunnetust.

Kõige olulisem on lasta lapsel endal otsustada, kuidas ta soovib mängida. Õppimine mängu kaudu peaks olema nende jaoks nauditav kogemus. Neid tasub suunata põnevate ideede poole, ent mitte sundida.

Näita head eeskuju

Lapsevanema kohus on suunata last tema esimestel eluaastatel ja õpetada talle kõike kasulikku edasiseks eluks. Lapsele tasub näidata, et ka sul on asju, mille suhtes sa oled kirglik. Veeda lapsega aega raamatuid lugedes, klotsidega mängides või sportides. Katsetage koos, sest laps õpib kõikide meelte abil: maitsmine, kompimine, nägemine, kuulmine ja haistmine. Samuti on hea rääkida lapsega parasjagu maailmas toimuvast ning igapäevatoimetustest. Kasulik on õpetada lapsele, et koduste toimetuste juures on tore kaasa aidata – kokkamise ja koristamise juures abistamine on nende jaoks väärt õppetund. Pea meeles: ära võrdle oma last teistega. Iga laps areneb omas tempos ja unikaalsel viisil.