Kuidas kasvatada lapse vastupidavust ja enesekindlust? Parim viis – lõbutsedes!

Kuidas kasvatada lapse vastupidavust ja enesekindlust? Parim viis – lõbutsedes!

19. May 2021, 15:23 Emmede Klubi Emmede Klubi

Lapsed õpivad juba varajases eas mängides palju uut. Valides hoolikalt kujundatud mänguasju, võib see aidata arendada teatud oskusi, mis on hilisemas elus kasulikud. Näiteks LEGO® DUPLO® bränd, mille missiooniks on lihtsa mängu kaudu toetada laste arengut ja lasta neil seeläbi hästi täiskasvanu eluks valmistuda.

Muretu mäng on väikeste laste jaoks loomulik õppimisviis. Nii õpivad nad tundma värve, kujundeid, numbreid ja uusi sõnu. Tänu hoolikalt valitud mänguasjadele saavad lapsed arendada ka emotsionaalse intelligentsusega seotud oskusi, nagu eneseväljendus, enesekindlus ja vastupidavus. Ehk võimet emotsionaalselt rasketes olukordades hakkama saada ja mitte alla anda. LEGO DUPLO klotsid on head mänguasjad suurepäraseks alguseks, kuna annavad lastele võimaluse maailma avastada ja kõiki vajalikke oskusi arendada.

LEGO DUPLO klotsidega mängimine stimuleerib loomingulisust, arendab fantaasiat ja võimaldab neil teostada kõiki hämmastavaid ideid, mis lastel võivad olla. Kui lisame, et see toetab ka vaimseid võimeid, nagu taju, keskendumine, loogiline ja põhjus-tagajärg-mõtlemine, siis saame hulga oskusi, mis on väga olulised, eriti hiljem, kui nad haridusteed alustavad.

Olulised oskused

Vanemad mõtisklevad tihti, millised on nende lapsed tulevikus ja kelleks nad saavad. Täiskasvanu elus aitab paremini hakkama saada kõrge enesehinnang. Selle kasvatamiseks on hea mõte anda lastele mänguasju, mis pakuvad rõõmsat mängu, lasevad samal ajal end väljendada ning kasvatada vastupidavust ja enesekindlust.

Mängu käigus peab laps silmitsi seisma väljakutsetega ja alati ei lähe kõik plaanipäraselt. Ehitades LEGO DUPLO Loomade rongi komplektiga, võib juhtuda, et vaguneid ei saa ühendada, rong ei sõida või torn variseb kokku. Sellistes olukordades on oluline julgustada last mitte alla andma, vaid uuesti proovima. Sedasi suudab ta lõpuks ehitada kõrge torni või unistuste rongi, mis viib loomad reisile. Sellised olukorrad õpetavad lapsele kannatlikkust, iseseisvust, visadust soovitud eesmärgi saavutamisel ja tugevdavad tema vastupanu ebaõnnestumistega tegelemisel, sest nendega tuleb tulevikus tõenäoliselt silmitsi seista.

Lapse kiitmine on suurepärane viis tema enesekindlust toetada. Ema või isa tunnustus ehitatud asja eest ärgitab mudilast laduma järgmisel korral keerulisemat struktuuri. See tugevdab tema usku oma võimetesse ja enesekindlust ning tulevikus tähendab see suutlikkust tulla paremini toime ebaõnnestumistega kaasnevate kohustuste, väljakutsete, surve ja emotsioonidega.

Koosveedetud kvaliteetaeg

Lapsed jäljendavad väga tihti vanemate käitumist. Koosveedetud aeg on nende jaoks äärmiselt väärtuslik, seega on mänguaeg alati väärt aeg ümbritseva maailma näitamiseks ja selgitamiseks. Vanematega koos mängimine võimaldab väikelastel oma emotsioone näha, neile nimetusi anda ja neid mõista. Rääkige sellest, mida ja kuidas te igapäevaste tegevuste või olukordade ajal tunnete. See arendab teadlikkust emotsioonidest, rikastab nende keelt uue sõnavaraga ja aitab välja töötada strateegiaid sotsiaalsete olukordadega toimetulekuks.

Soovitatav on kasutada igasuguseid mänguasju. Mängides LEGO DUPLO Hobusetall ja ponikodu komplektiga, saab loomade eest hoolitsemisel arendada empaatiavõimet. Küsige lapselt: „Mis sa arvad, mida tahaks sinu poni hommikusöögiks süüa? Miks ta on kurb? Kas ta jalg valutab? Võib-olla me peaksime loomaarsti juurde minema?” Selline mäng arendab vastutustunnet, kuid võimaldab loodud lugude kaudu parandada ka lapse loomevõimeid. Minifiguuride abil saame teada, mida laps tunneb, millised on tema unistused ja vajadused või millega ta vaevleb. Olles poni rollis, on lapsel lihtsam öelda, et teised ponid ei taha temaga mängida või võtavad mänguasjad ära. Õues või lasteaias toimuvaid emotsionaalselt raskeid olukordi on lihtne harjutada, kui mängite koos ja aitate lapsel nende olukordadega toime tulla.

LEGO DUPLO klotsidega koos mängimine on ka suurepärane viis arendada loovust ja eneseväljendust. Poni jaoks maja ehitades küsi lapselt, milline peaks välja nägema katus ja millised võiksid aknad olla. Lase väikelapsel ehitada nii, nagu ta tahab. Laps tunneb end tänu ise ehitatud majale loova ja aktsepteerituna ning enda üle uhkust.

Nii saavad vanemad tavalise igapäevase mängu ajal õppida last paremini tundma ning teiselt poolt saab laps oma tugevusi ja nõrkusi avastada. Veelgi enam, LEGO DUPLO klotsidega koos mängimine aitab lapsel oma emotsioone kontrollida ja väljendada ning täiendav suhtlus vanemate või eakaaslastega õpetab meeskonnatööd.

Areng koos LEGO DUPLOga

On selge, et kõik vanemad soovivad lapsele parimat. Sellepärast tasub emotsionaalset intelligentsust arendada juba varajases eas, et see võimaldaks lapsel täiskasvanuna elus paremini toime tulla. Seda missiooni jagab ka LEGO DUPLO, mis toetab mängu kaudu vanemaid, aga eelkõige lapsi nende püüdlustes kasvada õnnelikeks ja enesekindlateks täiskasvanuteks.